Què és què

En aquest apartat del blog volem que tots els conceptes entorn l’Hemodinàmica quedin clars. Si necessiteu més informació, feu-nos-ho saber!

Cateterisme cardíac

El cateterisme cardíac consisteix a fer arribar uns petits tubets (catèters) fins l’origen de les artèries coronàries (artèries que nodreixen el cor de sang per a què les seves cèl·lules puguin viure i bategar) a través d’una punció arterial (habitualment a través d’una arteria del canell). Gràcies al cateterisme es poden estudiar les artèries coronàries, desobstruir-les quan es produeix un infart o una angina de pit, etc.

Coronariografia

La coronariografia consisteix en la injecció d’un contrast a l’interior de les artèries coronàries per conèixer millor en quin estat es troben.

Vegueu-ho en imatges:

D’aquesta manera els metges poden pendre decision terapèutiques.Una de les possibles opcions per tractar les artèries és l’Angioplàstia coronària.

Angioplàstia coronària

L’angioplàstia serveix per desobstruir les artèries coronàries i consisteix a introduir-hi uns petits tubets (els catèters de què parlàvem més amunt) que tenen incorporat un globus a la punta. Aquest globus, un cop el catèter el fa arribar el punt desitjat, s’infla per engrandir-ne el pas i per disminuir l’obstruccióde l’artèria. En la majoria dels casos, després de l’angioplàstia es posa un stent, que més avall veureu què és.

angioplastia-3Stent

Com podeu veure a la imatge que hi ha sobre aquestes línies, és una mena pròtesi metàl.lica en forma de molla, molt i molt petita, que es posa a l’artèria per a què es mantingui ben oberta i la sang hi circuli sense problemes.

Cirurgia de Bypass

En alguns casos,   les obstruccions que mostren les coronariografies no es poden solucionar amb stents i és necessari intervenir quirurgicament i fer un bypass.

Cirurgia Valvular

La coronariografia també ajuda a pendre decisions en els casos de Cirurgia valvular. Es una cirugía que se utiliza para reparar o reemplazar válvulas cardíacas afectadas.

Malalties coronàries

Es produeixen quan alguna cosa no rutlla a les artèries coronàries. Si és el vostre cas, cal que us cuideu i que seguiu una sèrie de recomanacions, que per exemple podeu trobar en aquest llibre en què ha participat un dels nostres cardiòlegs, el doctor Oriol Rodríguez. Us serà molt útil!

Infart Agut de Miocardi

L’infart agut de miocardi és la mort del teixit cardíac, i és causat per una disminució o interrupció de la circulació coronària que, en general, es pot atribuir a una trombosi de l’artèria. La trombosi és un trastorn vascular que es presenta quan hi ha una massa de sang coagulada que bloqueja de forma total o parcial l’interior d’un vas sanguini, ja sigui una vena o una artèria.

Si es tracta d’una obstrucció completa, el tractament adequat és la reobertura de l’artèria, de forma mecànica o farmacològica. La mecànica és l’ anomenada angioplàstia primària. Quan aquest procediment no es pot realitzar ràpidament, abans de passades dues hores, es pot procedir a l’anomenada trombòlisi, que consisteix en l’administració de fàrmacs. Aquest tractament és més senzill de fer però menys eficaç.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s