Una guàrdia d’hemodinàmica

Vens a sopar ?

-Mmmm… Millor que no .És que estic de guàrdia .

-De guàrdia a l’  hospital ?

-No . Localitzable

-Ah …. Ets a casa mentre estàs de guàrdia ?

-Si. Tinc el telèfon sempre connectat i si em criden, he de ser a l hospital en 20 minuts

-I quan et criden ?

-Quan arriba  al hospital un pacient que té un infart. O bé quan avisen que l’estan portant  des d’ un altre hospital. Ens avisen i hem d ‘anar-hi tot seguit

-Ens ?

-Si. Som un equip de tres persones que es desplaça urgentment. Dos infermers i un cardiòleg intervencionista.

-Llavors no dormiu  a l hospital ? Qui hi ha al hospital ?

-A l hospital hi ha l’equip de cardiologia . Tres metges cada dia que atenen tots els pacients ingressats i els que venen d’urgències amb problemes cariològics.

-Mare meva ! Explica’m com és una guàrdia!. Explica’m que hi passa.

T ho ensenyaré en imatges.

Com bé diuen, de vegades una imatge val més que 1000 paraules.

098b234b-178f-41bd-9553-094ec0479e3b

Dorms amb el telèfon a la tauleta de nit.  Al final t’acostumes.  Quan vàrem començar , ja fa 11 anys, quasi bé no dormíem en tota la nit pel neguit de que ens poguessin cridar.

Són les tres de la nit. Sona el telèfon. Una veu a l altre costat la del company cardiòleg,  t’explica que està venint un pacient amb un infart.

Et lleves . Et vesteixes Et rentes les dents únicament  i vas a agafar el cotxe. A aquelles hores de la nit hi ha poc trànsit i fas molta via. Has de procurar estar ben despert, no sigui que tinguis algun altercat.

Arribes  a l hospital

Entres per urgències. De vegades arribes al mateix temps que  el pacient  i puges amb ell i els companys  que l’estan traslladant. Després de tants anys, ja ens hem fet amics dels professionals del SEM ( tota la nostra admiració per la seva gran tasca!).

 IMG_2508

Quan arribes a la Unitat d’ Hemodinàmica ja et trobes amb els nostres companys cardiòlegs i amb l equip d’infermeria de la Unitat Coronària  que estan preparats per a rebre el pacient i que ens expliquen una mica més les seves   característiques.

I l equip d’Hemodinàmica es posa a treballar de manera totalment diligent preparant-ho tot.  El pacient encara no ha arribat. De fet, el 99% de les vegades arribem abans nosaltres.

IMG_2509

Es la nit, i malgrat ser la nit, l’activitat és la mateixa que de dia . Potser fins i tot millor. Hi ha un no se què en l’ambient que fa que  tot sigui especial. Deu ser, probablement, el saber que podrem ajudar amb el nostre treball  un pacient que ve greu, molt greu. Un pacient que té un infart. Mai saps del tot  com arribarà. De vegades estan força estables. De vegades estan terriblement greus.   L’esforç entusiàstic en donar el millor de tots nosaltres està present.  I això “enganxa”. La guàrdia d’ hemodinàmica te aquest privilegi. Que t’enganxa, perquè saps que  amb la teva actuació  és segur que faràs molt de be.

I arriba el SEM.  Nomes veient el pacient ja et fas càrrec de la gravetat del cas .

Tothom es posa a fer la seva tasca diligentment. Els infermers passen el pacient. Mentre un cardiòleg explora el pacient, l’altre li fa la història i l’altre omple els papers administratius.

En un tres i no res els dos infermers d’hemodinàmica i el cardiòleg intervencionista ja estan “vestits” ( així anomenem quan portem el davantal de plom que ens protegeix dels rajos X i la roba estèril )

El pacient normalment està  angoixat malgrat que se li explica el que li farem.  Sap que té un infart. L’estan traslladant d’un hospital a un altre. El posen a la taula del quiròfan.  Un li fa preguntes , l’altre li esterilitza amb iode el canell i l’engonal. Rep molta informació en poc temps. Difícil d’assimilar. Tothom amatent a lo que ha de fer . Cada moviment té un sentit. No hi ha moviments inútils.

No es preocupi. Està  al millor lloc on pot estar tenint un infart. Ara li desobstruirem l’arteria que esta tancada per un coàgul. Ara, dintre de poc, se li anirà el dolor.

I habitualment el pacient es deix anar. Confia malgrat el dolor i la por que té. I nosaltres fem tots plegats la nostra feina. I al cap d’ aproximadament 20 minuts després de començar, té l’arteria oberta i ell ( i nosaltres ) respirem profundament.

Ho celebrem amb els companys. Fem els informes i marxem a casa . Arribem . Deixem el telèfon al costat de la tauleta de nit i intentem tornar a dormir desitjant que no ens tornin a cridar , la qual cosa voldrà dir que tothom a la nostra zona es troba be .

Bona nit.

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en cardiòleg, CODI IAM, Guardia, hemodinamista, hemodinàmica, IAM, Infart Agut de Miocardi, pacients, pacients de hemodinàmica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s