Cocaïna i cor: una molt mala associació. No juguis amb el teu cor

 

Poques coses són tan doloroses per nosaltres com veure una persona jove amb el cor destrossat per un infart per haver consumit cocaïna.

Per tal de conscienciar a la població, i especialment als joves que tenen tota la  vida per davant,  ens hem  decidit a fer aquest post que parla dels greus perills que corren les persones que consumeixen cocaïna.

A primera vista podria semblar que el consum recreatiu de cocaïna i les malalties del cor no tenen gaires punts en comú. Els efectes de la cocaïna són molt principalment a nivell del cervell, tan els efectes eufòrics com els que acaben portant a la addicció.

En la nostra societat, el consum de cocaïna ha augmentat considerablement en els últims anys. S’estima que 13 milions d’europeus han consumit cocaïna alguna vegada a la seva vida i Espanya és un dels països que encapçala la llista. A Catalunya, el consum s’ha doblat en els darrers deu anys i una quarta part dels tractaments per addicció es dirigeixen a aquesta substància. Parlem, per tant, d’una droga molt present en el nostre entorn i que es percep amb una falsa sensació d’innocuïtat.

La cocaïna no és una droga innòcua per al cor i el sistema cardiovascular

La cocaïna no és una droga innòcua per al cor i el sistema cardiovascular; a demès dels seus efectes sobre el sistema nerviós presenta una sèrie d’efectes sobre el cor i les arteries que augmenta el risc de patir una angina de pit o un infart de miocardi.

La cocaïna és la droga que més problemes cardíacs causa.

Immediatament després de consumir-ne, les artèries del cor s’estrenyen i la sang es coagula més. Amb el consum repetit provoca un augment de la malaltia arterioscleròtica a les artèries. Així doncs tan els efectes aguts com els efectes crònics poden provocar una angina de pit o un infart agut de miocardi.

Recentment un facultatiu de la nostre unitat el Dr. Xavier Carrillo ha presentat la seva tesis doctoral sobre la relació del consum de cocaïna i els infarts titulada “Diagnóstico y pronóstico de la cardiopatía isquémica asociada al consumo de cocaína” que teniu disponible en el següent enllaç.

Amb els aprenentatges obtinguts d’aquesta tesi doctoral  volem fer algunes reflexions sobre el paper de la cocaïna en l’infart de miocardi.

Aquestes reflexions volen anar dirigides a totes aquelles persones que consumeixen o han consumit cocaïna en algun moment de la seva vida, a aquells familiars o amics preocupats per algú en aquesta situació i als professionals sanitaris interessats a tenir informació per atendre millor als seus pacients.

No existeix un consum segur de cocaïna per no patir un infart

  • La cocaïna es un dels desencadenants més potents que coneixem de infart agut de miocardi.
  • Ja des de la primera vegada que es consumeix cocaïna és possible patir un infart, encara que es fa més probable amb el consum repetit.
  • No existeix un consum segur de cocaïna per no patir un infart, que afecta principalment a les persones joves, amb un increment a edats més joves.
  • Patir un infart de jove té un gran impacte sobre la salut i la qualitat de vida, amb més pèrdua d’anys de vida, d’anys de treball i seqüeles importants.

 

És molt freqüent patir un infart per efecte de la cocaïna?

En el nostre entorn, el nombre de pacients menors de 50 anys amb infart que reconeixen haver consumit cocaïna al llarg de la seva vida ha augmentat en els últims anys fins  al voltant del 20% i el 6% tenen un infart associat al consum recent de cocaïna demostrat per restes de cocaïna en orina.

Són diferents els infarts associats al consum de cocaïna?

Els infarts associats al consum recent de cocaïna es comporten diferent a la resta d’infarts en persones joves, essent més greus amb més complicacions durant l’ingrés al hospital. Aquests infarts tenen més risc de fer arítmies les primeres hores de l’infart, com la taquicàrdia ventricular que sense tractament pot ser mortal.

Per altre costat, aquests infarts tenen un tractament diferent amb restriccions dels fàrmacs betabloquejants. Això fa molt important poder identificar aquests pacients amb l’interrogatori específic i/o mostres en orina, ja que algunes vegades són els mateixos metges els que no li donem la importància que té la cocaïna en l’infart.

També els infarts associats al consum recent de cocaïna tenen pitjor pronòstic un cop marxen a casa, tenint el doble de risc de tornar a ingressar per un infart i sis vegades més de risc de morir de causa cardíaca que els infarts sense consum de cocaïna

Què es pot fer per minimitzar el problema?

Evidentment la prevenció d’aquest tipus d’infart passa per abandonar el consum de cocaïna abans de patir-ne els efectes nocius.

Un altre punt important és tenir present els efectes cardíacs associats al consum de cocaïna per poder detectar el més aviat possible els problemes i poder oferir el tractament més adient.

Tenir tota la informació per poder prendre decisions amb responsabilitat és primordial en aquest tema, ja sigui per a les persones que consumeixen cocaïna o per els professionals cardiòlegs o no que atenen a aquestes persones.

 

No consumeixis drogues.

No juguis amb el teu cor

Captura de pantalla 2018-02-23 a les 18.27.41

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat sobre salut cardíaca i cardiopaties, alimentación y riesgo de infarto, cocaïna, salut cardiovascular i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s