La via radial : Una tècnica disruptiva en el tractament dels pacients .

Captura de pantalla 2017-11-04 a les 15.40.13Com tots  sabem , tot està en constant canvi, tot. La medicina també està sotmesa a aquest  canvi constant . Si no hi hagués canvi , si tot fos permanent, no ens mouríem mai del mateix lloc. Per tant, benvinguda sigui la impermanencia , sinó no evolucionaríem !

La cardiologia intervencionista és  una de les especialitats mèdiques que més  canvia.  I aquest canvi es produeix per tal de millorar cada vegada més  el tractament de les persones amb malalties cardíaques. Actualment podem tractar pacients que fa només 10 anys no podíem ni tant sols imaginar que avui en dia podríem donar-los-hi  una oportunitat de tractament.

Però anem a la tècnica radial.

Ja us hem explicat prèviament que és una coronariografia . És una “radiografia de les arteries del cor “. I per arribar al cor , hem d’anar a través d una arteria que ens hi porti.  Fa 20 anys totes les coronariografies es feien per via femoral , punxàvem l’arteria femoral a nivell de l’engonal i allí introduíem els catèters  que ens portaven fins el cor . Les arteries femorals tenen molt  calibre i aporten molta sang . Per tant , per a segellar el foradet que fem per introduir els catèters teníem que estar apretant  amb molta força l’engonal del pacient durant més de 15 minuts . Una vegada l artèria deixava de sagnar , posàvem un embenat  a la zona, i el pacient havia d estar al menys 12 hores en repòs absolut al llit  . La veritat es que això es lo que els produïa més incomoditat.

Va ser l any 1997 que un metge cardiòleg holandès , Ferdinand Kiemenej, va pensar que es podien fer les coronariografies i les angioplàsties coronàries per via radial, pel canell.  I ho va demostrar amb articles científics que mostraven  el valor que comportava la via radial:  el pacient no tenia que estar enllitat  i podia sortir caminant de quiròfan ,  els pacients no  sagnaven  per l’arteria ja que es podia comprimir molt fàcilment , i  fent els mateixos tractaments  que per l engonal .Com casi sempre  en la societat , les persones que proposen un canvi disruptiu , el Dr Ferdinand  Kiemenej va ser tractat d ‘il·lús,  d’ utòpic i de fantasiós . “Si sempre s ha fet per via femoral , perquè hem de canviar a via radial “ deien els immobilistes.

La veritat es que els professionals de ment oberta varen veure en la via radial una oportunitat per a oferir als pacients un millor tractament . Un millor tractament en quant a confort  ( podien sortir caminant de quiròfan !!!! )  i un millor tractament en quant a seguretat al evitar els sagnats  que es podien derivar de la  punció femoral.

“Els professionals de ment oberta varen veure en la via radial una oportunitat per a oferir als pacients un millor tractament “

I la nostra Unitat de Cardiologia Intervencionista es va apuntar a aquest canvi disruptiu .  Quan a tota Espanya només hi havia dos centres a Galicia que feien la tècnica , a l inici del 2002, ens hi vàrem apuntar.

Captura de pantalla 2017-11-04 a les 15.57.01Primer ens vàrem formar teòricament anant a congressos específics per ensenyar aquesta tècnica . Després, un expert va venir a ensenyar-nos com fer-ho a la pràctica.  I tots els professionals sanitaris de la Unitat ens vàrem involucrar en aprendre bé la tècnica  i a implementar-la a tots els pacients que era possible. I ho vàrem fer en menys d un mes . Vàrem tenir col·laboradors excepcionals perquè ho poguéssim fer : el servei d anestèsia del nostre hospital ens va ajudar molt. En aquell moment qui més sabia punxar les  arteries radials  eren  ells, els anestesistes. Si en algun pacient  no aconseguíem cateteritzar l arteria , venien i ens ajudaven, i ho aconseguíem.  I ens feien de mestres . Els  metges de la nostra unitat anàvem a aprendre  al seu lloc de treball . Tot un exercici de col·laboració i solidaritat de professionals treballant pel benefici dels pacients !!!

“La implementació de la via radial va ser tot un exercici de col·laboració i solidaritat de molts professionals treballant pel benefici dels pacients”

Una vegada ens vàrem convertir en experts , vàrem ser nosaltres qui vàrem començar a ensenyar  la tècnica radial.  Tots , metges i infermers , donàvem conferencies arreu del mon sobre com fer-ho. I va venir gent , molta gent  a aprendre’n al nostre centre. Primer  els professionals de tota Catalunya , després d’ arreu d Espanya . Fins i tot vàrem fer tres cursos internacionals  en que varen venir metges de tot el mon i vàrem tenir com a convidats  metges de renom internacional tal com el Dr Barbeau del Canadà o el Dr Saito de Japó.

Captura de pantalla 2017-11-04 a les 12.40.45Al 2012 , un dels nostres metges , el Dr Xavier Carrillo, va explicar la nostra experiència en un article científic que ha estat de referencia per a qui vol fer la tècnica . El Dr Carrillo va demostrar-ne  la eficàcia i la seguretat  i va donar a conèixer les causes mes freqüents de no poder completar la tècnica pel canell i haver d’anar a l’engonal  ( lo que anomenem cross-over ). Una de les causes és tenir una edat avançada . Tal com ho mostrem en aquesta gràfica,  els pacients de més de 80 anys tenen més  possibilitats de que haguem d’acabar anant a la via femoral  que  els més joves (  però nomes un 8%).

Al 2013 el Dr Oriol Rodriguez també va publicar la nostra experiència  , aquesta vegada en els pacients  amb infarts molt greus i va demostrar que la utilització  de la via radial  era segura i millorava els resultats.

També al 2013 la nostra unitat va participar en la elaboració d un document europeu de consens sobre com utilitzar la via radial.

Actualment , mes del 95% dels procediments els fem per  via radial.

Captura de pantalla 2017-11-04 a les 12.54.10Aquí us posem una altra gràfica  que mostra com ha evolucionat la tècnica a la Unitat i com, amb l expertesa que  hem adquirit,  els creuaments cap a l arteria femoral quan volem anar  per via radial, són molt i molt baixos.

Després d haver-vos explicat les avantatges de la via radial , no penseu que si  en el vostre cas hem d anar per via femoral és que teniu mala sort i que tindreu problemes . No.  La tècnica femoral es també segura i si us proposem d anar per l engonal, per la via femoral , és perquè considerem  que en el vostre cas , anar per via femoral , és lo millor per vosaltres .

 

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en pacients, Sin categoría, Via radial i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La via radial : Una tècnica disruptiva en el tractament dels pacients .

  1. Jordi Serra Flores ha dit:

    Molt il·lustratiu i ben explicat

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s